Informatie Cuba

Cuba, een land dat bij velen bekend is om haar klassieke auto's en de sigaren. Anderen denken bij Cuba aan uitgestrekte zandstranden en historische steden die u terugvindt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een land waar de geesten van Che Guevarra en Fidel Castro nog rondwaren door de smalle straatjes in de fraaie steden. Bovendien is het strand Playa Paraiso door Tripadvisor uitgeroepen tot een van de beste stranden ter wereld. U kunt echter ook heerlijk gaan snorkelen rond de eilandengroep Jardines del Rey of gewoon van de zon genieten op de stranden van de bekende badplaats Varadero, niet ver verwijderd van de hoofdstad Havana. Veradero ligt op het schiereiland Hicacos (Hicacos peninsula), een 22 kilometer lange zandbank die gemiddeld 700 meter breed is. Rondom het hoofdeiland Isla de Juventud liggen nog ongeveer 4000 andere eilandjes die tot de staat Cuba behoren. 

Cuba is 1250 kilometer lang en daarmee het grootste eiland in het Caribische gebied. Het is onderdeel van de Grote Antillen en is bijna 2,5 keer zo groot als Nederland. Het buureiland is Haiti dat op slechts 77 kilometer van Cuba ligt, maar ook de Noord-Amerikaanse staat Florida ligt op een afstand van slechts 145 kilometer van Florida. Geen wonder dat de invloed van de VS hier tot de revolutie groot is geweest. 

Beste reistijd
De droge tijd is van november tot en met eind april. In de zomermaanden valt er prima te reizen in Cuba; de regen valt om de paar dagen en dan nog vaak laat in de middag, avond en nacht. Temperaturen zijn het gehele jaar door aangenaam. In september en oktober kunnen orkanen passeren, maar ze trekken over het algemeen snel over.

Stranden en badplaatsen

Het strand Playa Paraiso op het eiland Cayo Largo is door de reviewsite Tripadvisor uitgeroepen tot een van de beste stranden ter wereld. De witte stranden en het glasheldere water zijn fantastisch, maar meer is er op dit eiland ook niet te doen. Echter ook de 22 kilometer lange stranden van de badplaats Varadero zijn wereldberoemd en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de hoofdstad Havana dat op een afstand van 140 kilometer van Varadero ligt. De grootste hotels hier vindt u aan de Avenida Primera.  Een andere bekende badplaats waar vanuit u Havana kunt bezoeken is Trinidad. Andere bekende gebieden met fraaie fijnkorrelige zandstranden, met bijna altijd goed weer, zijn Holguin, met in de omgeving de bekende badplaatsen Guadalavarca, Cayo Saetia, Holguin, Playa Esmeralda (Esmerald), Playa Pesquero en Playa Yuraguana. In Oost-Cuba, waar ook de stad Holguin ligt, vindt u tevens de badplaatsen Baracao en Bayamo. Punta Frances, gelegen in het zuiden van Cuba, is bekend als prima snorkel- en duikplek. U vindt er onder de waterspiegel koraalriffen, grotten en scheepswrakken. Een andere goede snorkelplek met fraaie stranden vindt u op de `Keys' van de provincie Pinar del Rio. 

Bezienswaardigheden

Er zijn maar weinig bestemmingen in het Caribische gebied zo fascinerend als het grootste en dichtstbevolkte eiland Cuba, niet in het minst omdat het een socialistische republiek is sinds de revolutie van 1959 toen Fidel Castro de macht greep. Deze laatste overgebleven vestiging van de socialistische staat, 145 kilometer ten zuiden van Key West, Florida, was eens het laatste bolwerk van de Spaanse macht in de regio. Na de dood van Fidel Castro probeerde zijn broer en erfgenaam Raoul Castro om de relaties met de buurlanden te verbeteren Nadat president Obama een bezoek bracht aan Cuba ontdooide de verhouding tussen de VS en Cuba. Ook het optreden van de Rolling Stones was een moment om nooit te vergeten en luidde voor veel Cubanen een nieuwe periode voor hun land in. Nadat Donald Trump president werd van de VS bekoelde de verhouding tussen de VS en Cuba weer. In 2018 werd Miguel Díaz-Canel gekozen tot de nieuwe president van Cuba. Dit gebeurde met instemming van Raoul Castro. Hiermee kwam er een einde aan de heerschappij van de gebroeders Castro. Raoul behoud echter veel macht, omdat hij tot 2021 voorzitter blijft van de Cubaanse communistische partij. De communistische partij is, conform de grondwet, de hoogste macht in Cuba. 

Het rijke artistieke erfgoed van Cuba varieert van pre-Columbiaanse culturen tot de pracht en praal van het Spaanse kolonialisme en de internationaal bekende kunst van vandaag. Het is ook een plek van enorme natuurlijke schoonheid, met drie fraaie bergketens en vruchtbare vlakten waar veel suikerriet en tabak groeien. 

Een kwart van de 11,5 miljoen mensen op Cuba wonen in en rond Havana, die aanspraak maakt op de mooiste stad in het Caribische gebied. Oud Havana, met zijn 1,6 vierkante kilometer van koloniale paleizen, mooie pleintjes en charmante geplaveide steegjes was, samen met Mexico City en Lima, een van de drie rijkste Spaanse steden buiten Spanje. Het is nu aangewezen door UNESCO als een stad van werelderfgoed. Bijzonder en zeker een bezoek waard is de historische stad Santiago de Cuba. Het behoort tot de mooiste historische bezienswaardigheden van Cuba. Andere bezienswaardige historische steden zijn Trinidad, Cienfuegos, Santa Clara en Remedios

Wat betreft natuur is geheel Cuba bijzonder. Zeer bezienswaardig zijn echter de groene Valle de los Ingenios, het zogenoemde dal van de suikermolens,gelegen ten oosten van de stad Trinidad. Ten zuidoosten van Havana en dus ook bereikbaar vanuit Varadero (1,5 tot 2 uur rijden) is het schiereiland en biosfeerreservaat Zapata. In dit moerasachtige gebied wonen en foerageren tal van vogelsoorten en reptielen die u kunt bewonderen. Er is ook een bezienswaardige krokodillenfarm. 

Cuba heeft een relaxte, multiculturele bevolking waarvan het grootste enthousiasme is gericht op muziek. Het is de thuisbasis van de moderne rumba, officieel van Afrikaanse oorsprong, de mamba, de cha-cha-cha en de salsa. De Cubaanse jazz is ook uitstekend. 

Vervoer is goedkoop en een leuke onderneming. Cuba is de enige plek op aarde waar liften wordt gereguleerd door de overheid, op de best mogelijke manier. Elke gemeente heeft een lift-punt bemand door een ambtenaar in een herkenbare, gele broek die toezicht houdt op de lifters, hij registreert hun bestemmingen en laat ze instappen bij een staats- of particuliere auto die in de juiste richting rijdt. Toeristen zijn ontheven van de verplichting om lifters mee te nemen.

U zult een fantastische tijd hebben tijdens uw bezoek aan Cuba. Het is een levendig eiland met veel goede resorts en stranden. Natuurlijk zijn de resorts nog niet op het niveau die u misschien in het westen gewend bent, maar daar staat tegenover dat de Cubanen hun uiterste best doen om het u naar de zin te maken!

Hoofdstad
Havana

Hoofdtaal
Spaans

Munteenheid
Cubaanse Peso

Tijdsverschil
Zowel tijdens onze wintertijd  als de zomertijd is het 6 uur vroeger in Cuba.

Bereikbaarheid
Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Cuba met KLM en Tui Fly.