Informatie Egypte

Waar in de wereld vind je een plek waar je de sporen van een 5000 jaar oude beschaving kunt bewonderen en tegelijkertijd kunt genieten van spierwitte zandstranden, duiken en snorkelen, uitstekende accommodaties en een heerlijk klimaat? Ook tijdens onze wintertijd en dat op slechts 4,5 uur vliegen van Nederland en België. Dat kan eigenlijk alleen in Egypte. En dan hebben we het nog niet over de groene Nijldelta en de kleurrijke woestijnen daaromheen.

Beste reistijd
De beste reistijd in Egypte is van oktober tot april. Dan ligt de temperatuur rond een prettige 25 graden en is het alleen rond de feestdagen en Nieuwjaar druk. In de zomer is het zeer warm, al waait er altijd een verfrissend windje aan de kust van de Rode Zee. In Luxor komt de temperatuur incidenteel zelfs boven de 40 graden uit.

Vliegverbindingen
KLM en Egypt Air vliegen vele malen per week in 4,5 uur naar de Egyptische hoofdstad Cairo. Ook de vliegtijd naar de badplaatsen aan de Rode Zee duurt ongeveer 4,5 uur. Het zijn de luchtvaartmaatschappijen Tui Fly, Corendon en Transavia die naar deze badplaatsen vliegen. Bij aankomst in Egypte bent u verplicht om een toeristenvisum aan te schaffen voor US $ 25,- (prijswijzigingen voorbehouden). Het is in Egypte 1 uur later dan in Nederland en België. 

Stranden en badplaatsen
Egypte is ook het land van de fijnkorrelige zandstranden, gelegen aan de Rode Zee in Hurghada, Sharm-el-Sheikh, El Gouna en Marsa Alam. En natuurlijk de aantrekkelijke badplaats Taba aan de Golf van Aqaba. Ook voor duikliefhebbers is dit een prima land om te bezoeken. De badplaats Sharm-el-Sheikh ligt in de zuidelijke punt van de Sinai. De Sinai is niet geheel veilig, en ondanks het feit dat deze badplaats uitstekend wordt beschermd komen er toch steeds minder toeristen naar Sharm-el-Sheikh. De badplaatsen HurghadaMarsa Alam en de badplaatsen daaromheen staan als veiligere bestemmingen bekend. Overal in de Rode Zee vindt u fraaie koraalriffen met kleurrijke koraalvissen. Om het te beschermen heeft men de gehele Rode Zee tot nationaal park verheven. Bekende duikplaatsen zijn Hurghada, Sharm-el-Sheikh, El Gouna en Marsa Alam. Tot de andere bekende badplaatsen die in opkomst zijn behoren Ain Sukhna (op 1,5 uur rijden van Cairo), Sahl Hasheesh (ten zuiden van Hurghada), Makadi (ten zuiden van Sahl Hasheesh), Soma (nog verder zuidwaarts), Safaga (ten zuiden van Soma) en Port Ghalib, gelegen in de omgeving van Marsa Alam. In en rondom alle grotere badplaatsen vindt u aantrekkelijke golfbanen. 

Bezienswaardigheden
Egypte is het echte land van de farao’s! Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de piramides of het Egyptisch museum in Cairo of, als u bijvoorbeeld in Hurghada verblijft, in de tempels van Luxor en Karnak.U kunt dan ook een bezoek brengen aan het Dal der Koningen waar de farao's werden begraven en waar u de graftombe van Toetanchamon kunt bezichtigen. In Cairo, met enige humor ook wel Claxon City genoemd, mogen de Piramides van Gizeh met de beroemde Sfinx en het Egyptisch museum in niemands reisprogramma ontbreken. Natuurliefhebbers genieten van de natuurlijke schoonheid van de Egyptische delta bij Alexandrië of het rivierbekken van de rivier de Nijl die dwars door Egypte voert, anderen overnachten in een tent in de woestijn. Veel touroperators bieden Nijlcruises aan, waarbij u een Nijlcruise combineert met een bezoek aan een badplaats aan de Rode Zee. Anderen brengen een bezoek aan de zuidelijk gelegen stad Aswan waar u per zeilbootje een aantal eilanden in de rivier de Nijl kunt bezichtigen. Hier vindt u ook een 110 meter hoge dam die het water in het Nassermeer in bedwang houdt. En natuurlijk kunt u hiervandaan een bezoek brengen aan de tempel van Abu Simbel met haar 30 meter grote beelden van Ramses II.