Informatie Kroatië

Duizenden toeristen die Kroatië hebben bezocht spreken nog lang na over de spreekwoordelijke gastvrijheid van de Kroaten. Kroaten zijn ook trots op hun land dat slechts na zware gevechten haar onafhankelijkheid binnensleepte. Tegenwoordig is er weer vrede in Kroatië, vandaar dat de toeristen het land weer weten te vinden. De meeste toeristen verblijven in de landstreken Dalmatië en Istrië. 

Bezienswaardigheden
U kunt een bezoek brengen aan tal van bezienswaardigheden, waaronder fraaie streken zoals Istrië en de prachtige steden Split, Dubrovnik en Zagreb. U kunt hier heerlijk slenteren langs gezellige boulevards of de kinderen laten zwemmen in de groenblauwe zee of onder een waterval. Anderen wandelen op de oude stadsmuren van Dubrovnik of in de”Grand Canyon” van Kroatië: Paklenica. Geniet van de schoonheid van een natuurpark of een oude stad.

Istrië ligt in het noordwesten van Kroatië  en is de meest westelijk gelegen regio van het land. De provincie Istrië omvat het grootste gedeelte van het zogenoemde Istrische schiereiland dat zich als een omgekeerde driehoek in zee uitstrekt. Veel toeristen die Istrië  bezoeken zoeken een hotel in de kustplaatsjes Medulin, Poreč, Pula, Rabac en Valbandon. Medulin is vooral bekend om haar vele strandjes, waaronder het strand Bijeca. Verder kunt u hier de resten van oude Romeinse villa's bezichtigen of fraaie windmolens bewonderen. Poreč was vroegeer in een vooraanstaande stad in het oude Romeinse Rijk. Tegenwoordig is het een veel bezochte toeristische plek waar u nog veel historische gebouwen kunt aanschouwen. Bijzonder is de basiliek diie op de werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst, zeker een bezoek waard. Ook de stad Pula mag niet in uw reisprogramma ontbreken. Hier vindt u een van de best bewaarde historische Romeinse amfitheaters van Europa. In het kolossale amfitheater konden niet minder dan 20.000 mensen naar de opgevoerde spelen kijken. Het vroegere vissersdorpje Rabac bestond in de 19de-eeuw uit slechts een tiental visserswoningen. Dat is nu wel anders. Het toerisme heeft het kustplaatsje ontdekt en veel hotels hebben hier hun deuren geopend. U kunt hier in de omgeving fraaie wandelingen maken. Valbandon, ten slotte, ligt op slechts 20 minuten rijden van Pula en direct aan de Adriatische kust, een prima plek dus om tijdens uw vakantie te verblijven.

Dalmatië betreft het smalle gedeelte dat langs de kust loopt. Het begint in het noorden bij het het eiland Raben eindigt in het zuidem bij de Baai van Kotor in het zuiden. In het binnenland vindt u de Zagora. Hier bevindt zich het bekende Nationale Park Krka. U vindt in Dalmatië tevens het berggebied de Dinatrische Alpen. Hier vindt u ook het natuurpark Biovoko met de gelijknamige berg die 1762 meter hoog is. In Dalmatië kunt u onder meer overnachten in de kustplaatsjes Brač  Brela, Nin, Seget Vranjica en SibenikBrač is een eilandje gelegen in de Adriatische zee. De witte stenen die men hier delft zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en zijn onder meer gebruikt bij de bouw van het Witte Huis in Washington, de woonplaats van de Amerikaanse president. Bovendien vindt u hier een van de beroemdste en fraaiste stranden van Kroatië, het strand Zlatni Rat. Brela ligt op een fraaie plek aan de Makarska Riviera en wordt veel door toeristen bezocht, met name om het diepblauwe en heldere water dat u hier vindt; een goede plek om te gaan snorkelen. U vindt hier echter ook veel 18de-eeuwse en 19de-eeuws gebouwen, waaronder enkele bijzondere kerken, die zeker het bezichtigen waard zijn. 

Beste reistijd
De beste reistijd voor Kroatië is mei, juni en september. ’s Winters ligt de temperatuur rond het vriespunt in Kroatië. Het land kent grote hoeveelheden neerslag en is soms moeilijk begaanbaar. Door het Middellandse Zeeklimaat aan de kust liggen daar de temperaturen over het algemeen iets hoger, het is dan ook een populaire bestemming. Velen vermijden liever de warme zomermaanden en kiezen voor het voor- of najaar. In de zomermaanden zijn het binnenland en de bergen zeker een bezoek waard! Het is er aangenaam rustig en niet te warm door de frisse bergbries.

Hoofdstad
Zagreb

Hoofdtaal
Kroatisch

Munteenheid
Kroatische Kuna

Tijdsverschil
Geen