Marokko is, net als Nederland en België, een koninkrijk. Sinds 1999 is Mohammed VI de koning van dit land. Marokko is ook een bijzonder land met veel verschillende landschappen en bezienswaardigheden en met als cultureel hoogtepunt de 4 koningssteden Marrakech, Rabat, Fez en Meknes. In de oude en ommuurde binnensteden van deze koningssteden, ook wel Medina’s genoemd, waant u zich nog in de wereld van Aladin. Beroemd is de historische stad Marrakech, waar dan ook veel bezoekers hun vakantie vieren en waar veel goede hotels zijn. Marokko heeft ook een bijzondere band met Nederland, omdat tijdens onze economische groei veel Marokkanen voor onze bedrijven kwamen werken. Veel van hun afstammelingen wonen in Nederland en zijn Nederlander geworden, al hebben ook velen een dubbele nationaliteit. Er is nog veel armoede in Marokko, vandaar dat sommige jonge Marokkanen in hun eigen land weinig toekomstperspectief zien en hun geluk als vluchteling beproeven in de rijkere, Westerse landen. Marokko behoort tot de zogenoemde Maghreb-landen, waartoe ook Mauritanië, Algerije, Libië en Tunesië behoren. Het land ligt in het uiterste noorden van het Afrikaanse continent en grenst in het oosten aan Algerije, in het zuiden aan de Westelijke Sahara (een gebied waarover de macht wordt betwist), in het westen aan de Atlantische oceaan en in het noorden aan de Middellandse zee, de straat van Gibraltar en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Marokko werd pas in 1956 onafhankelijk van Frankrijk en Spanje. De hoofdstad van Marokko is de oude koningsstad  Rabat. De havenstad Casablanca is wat betreft inwoneraantal de grootste stad van Marokko. Andere steden zijn onder meer Fez, Marrakesh, Agadir, Tanger, Nador en Oujda. Bijna alle Marokkanen hangen het islamitische geloof aan; een kleine minderheid is joods en christelijk. Men spreekt (Marokkaans) Arabisch, Berbers en Frans.

Badplaatsen Marokko
De bekendste  badplaats van Marokko is zonder twijfel Agadir. Deze badplaats staat bekend om haar vele zonne-dagen en zonne-uren. De zon schijnt er bijna 300 dagen per jaar! Er is, dankzij de ligging langs een langgerekte baai, relatief weinig wind, een bijzonderheid langs de meestal winderige Atlantische kust. Ten noorden van Agadir ligt de badplaats Taghazout. In tegenstelling tot Agadir is er hier volop wind en zijn er hoge golfen, vandaar dat deze plaats in trek is bij liefhebbers van de surfsport. Hetzelfde geldt voor de badplaats annex surfparadijs Essaouira. Ook kite-surfers komen hier graag. Onder hen was de virtuoze gitarist Jimi Hendrix. De pittoreske Medina van Essaouira staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere bekende badplaatsen die vooral door Marokkanen zelf worden bezocht, zijn Casablanca en Tanger. Dit zijn beroemde steden met een lange haventraditie, maar dus ook bekende badplaatsen voor de autochtone bevolking.

Beste reistijd Marokko
De beste reistijden in Marokko zijn het voorjaar en het najaar. In de maanden april, mei en juni is het niet te warm en kunt u genieten van de zon en de bezienswaardigheden. Hetzelfde geld voor de maanden september, oktober en november. Er zijn natuurlijk verschillen. In de badplaats Agadir waait altijd een verkoelend windje. U kunt Agadir dus ook goed in de zomermaanden bezoeken, terwijl Marrakech meer in het binnenland ligt waardoor het daar gemiddeld iets warmer is. Ten zuiden van het Atlasgebergte (de Anti-Atlas), begint de woestijn en kent dus een droog woestijnklimaat. Aan de noordelijke kusten bij Casablanca en Tanger is het klimaat in het algemeen nog iets milder, dan bijvoorbeeld in Agadir en Marrakech.

Bezienswaardigheden Marokko
Het voert op deze webpagina te ver om alle bezienswaardigheden in Marokko te vermelden. Het zijn er gewoon teveel. Het is niet voor niks dat er reishandboeken vol informatie zijn geschreven over dit veelzijdige land. De meeste Nederlandse toeristen vliegen naar de badplaats Agadir of de koningsstad Marrakech, de laatste wordt ook veel als stedenreis aangevlogen. Anderen breiden hun reisprogramma uit met een bezoek aan de andere koningssteden Fez, Meknes en Rabat om kennis te maken met een Oosterse wereld die wij alleen nog uit sprookjesboeken kennen. Natuurliefhebbers kunnen overwegen om een bezoek te brengen aan de Todra-kloof, de Dades-vallei, het Hoge Atlasgebergte en het Anti-Atlas gebergte. Minder bezocht zijn de streken langs de Middellandse zee en het Rifgebergte (waar veel Marokkaanse Nederlanders hun oorsprong hebben). Bezoekers van Agadir gaan vaak een kijkje nemen bij de resten van de 16e-eeuwse Kasbah  en de lokale markt. Andere bezienswaardigheden in de omgeving van Agadir zijn het nationale park Sousse Massa en het stadje Coco Polizzi Medina. Als u in of rond Marrakech verblijft, dan gaat u zeker de oude Medina bezoeken, een ommuurd overblijfsel uit lang vervlogen tijden met smalle overdekte straatjes, eeuwenoude ambachten en koffiehuizen met waterpijpen. Beroemd is het Djemaa el Fna plein waar u oog in oog staat met slangenbezweerders, acrobaten, verhalenvertellers en verkopers van lokale producten die u nog nooit in uw leven gezien hebt. Verder zijn er souks, paleizen en eeuwenoude Riads om in te overnachten. Leuk is ook een bezoek aan Guelitz, het moderne Marakech, met de bekende avenues Mohammed VI en Mohammed V. U vindt hier onder meer restaurants, bars en kunstgaleries.