Madeira is een fraai Portugees vakantie eiland gelegen aan de Afrikaanse kust in de Atlantische Oceaan. Het eiland is beroemd om de talrijke bloemen en planten die hier in de natuur groeien. Het eiland is zeer in trek  bij iedereen die houdt van bergen, zee, wandelen en authentieke dorpen. Nergens vind je een vergelijkbaar eiland met zoveel natuur en zoveel schakeringen groen. Het is niet voor niets dat een derde deel van het eiland beschermd natuurgebied is. Bekende natuurgebieden zijn het Natural Reserve Garajau’s, Laurissilva Forest en Rocha do Navio’s Natural Reserve. Veel bloemen en planten vindt u in fraaie botanische tuinen, waaronder Quinta Magnolia, Jardim Orquidea, Jardim Botanico, Madeira’s Natural Park, Jardin da Quinta do Palheiro Ferreiro, Jardim Municipal en Monte Palace Tropical Garden.  In 2015 werd het eiland gekozen tot de World’s Leading island Destination 2015. Men noemt het eiland Madeira niet voor niets de parel van de Atlantische oceaan.  Het eiland is beroemd om de wandeltochten die zijn uitgezet langs de Levada’s, smalle kanalen die het water uit de bergen door de prachtige Laurasilva wouden naar de dorpen en landbouwgronden voeren.  Bekend zijn de wandeltochten vanuit Rabacal.U kunt er echter ook dolfijnen en walvissen spotten tijdens een bootexcursie op zee of met een schip met een glazen bodem genieten van het onderwaterleven.  Anderen gaan duiken, paardrijden, paragliden, coasteering (typisch voor Madeira), surfen of mountainbiken. Of gewoon genieten van de indrukwekkende natuur in de bergen die u overal omringen.  Als u een auto huurt, dan kunt u in een week eenvoudig de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland bezichtigen. Madeira, een zeer bijzondere bestemming!

Badplaatsen en stranden Madeira
Madeira is een echte wandel- en rondrijbestemming en kent weinig stranden. Er zijn er echter wel een paar, waaronder  het kleine Sao Tiago strand, kiezelstrand van Praia Formosa, Calheta Beach, Laje Beach, Porto do Seixal Beach, Banda D’Alem Beach, Prainha, Garajau, de Enseada & Portinho stranden en nog vele anderen. Het zijn in het algemeen kleine zandstranden beschermd door een pier of kleine kiezelstranden. Madeira is echter beroemd om de bad complexen die de inwoners  langs de kusten hebben gebouw. Dankzij de vloed stromen deze bad complexen vol water en met eb blijven zij vol staan. Hier baden inwoners en toeristen gezamenlijk in het heerlijke, maar zoute water. Bekende bad complexen vindt u in Ribeira do Janela,  Achadas da Cruz, Porto Moniz, Seixal en Funchal. De bekendste plekken om te overnachten voor toeristen op Madeira zijn Funchal, Calheta, Canico de Baixa en Machico.

Beste reistijd Madeira
Zoals u waarschijnlijk wel weet  heerst er in Madeira het hele jaar door een warm en aantrekkelijk klimaat. Het eiland ligt dan ook ten noorden van de Canarische Eilanden. Besef echter dat het niet voor niets zo groen is op het eiland; het kan er dus met enige regelmaat regenen. Vaak zijn dit echter stevige buien die ook weer snel wegtrekken met een blauwe lucht als beloning. Het hoogseizoen voor toeristen in Madeira loopt ongeveer van de maand november tot en met de mand juni. Het is dan goed toeven op dit eiland. In de maanden maart tot juni staan de meeste planten in bloei en wordt u getrakteerd op een onwaarschijnlijk gevarieerde bloemenpracht. Overigens, ook in de rest van het jaar zijn er overal bloeide planten en bomen. De meeste wandelaars komen in juli, augustus en september, omdat er dan de minste regen valt. Maar ook in andere maanden kunt u prima wandelen. Zorg echter voor goede wandelschoenen en neem een regenjas mee.  Als u na afloop aan een lekker Maderawijntje zit, dan is de kans groot dat er een kanarie langs u heen vliegt. Zij vliegen hier overal  in het rond.

Bezienswaardigheden Madeira
Er zijn op Madeira zoveel bezienswaardigheden, en met name natuurlijke, dat dit niet past op deze webpagina. Mocht u een goed overzicht hebben van alle bezienswaardigheden, dan kunt u op het eiland het gratis maandblad Madeira Now krijgen. Hierin staat alles uitvoerig beschreven. De Levada’s zijn al genoemd. De wandelingen langs deze waterkanalen zijn bijzonder mooi en kunnen, dankzij het langzame verloop van de kanalen, ook door senioren gedaan worden. De hoofdstad ven Madeira is Funchal, een leuke stad met enkele bezienswaardigheden waaronder het paleis van São Lourenço en de Sé do Funchal. Bijzonder is een tocht met de kabelbaan (vertrek vanaf de kade) naar de fraaie botanische tuinen Madeira Botanical Gardens  en de Monte Palace Tropical Garden, echt een aanrader. Bijzonder is de grote markt van Funchal, de Marcado dos Lavradores. Ten noorden van Funchal vindt u de tentachtige, kleurrijke, driehoekvormige en met riet gedekte huizen van Santana.  Anderen bezoeken de grotten van São Vicente Caves. Het allerfraaist blijft echter de overweldigende natuur van Madeira. Wilt u toch gaan genieten van fijnkorrelige en 9 kilometer lange zandstranden, dan kunt u een bezoek brengen aan het nabijgelegen eiland Porto Santo. Deze bestemming  wordt ook aangeboden door de Nederlandse en Belgische reisorganisaties.