De naam Costa Blanca betekend letterlijk `witte kust’. Het is een van de aantrekkelijkste zonbestemmingen in Spanje. Langs de kust vindt u lange zandstranden, afgewisseld met klifkusten. Het gebied ligt in de provincie Alicante, aan de zuidoostkust van Spanje. De toeristische infrastructuur is goed en kent bekende toeristische steden zoals Benidorm en Alicante. De badplaatsen zijn goed bereikbaar en beschikken over uitstekende restaurants, bars, 21 golfbanen, watersportmogelijkheden, hotels en appartementencomplexen. Het gebied strekt zich uit van de stad Dénia in het noorden, waarachter de Costa del Azahar ligt (ook wel de Costa dels Tarongers genoemd), tot Pilar de la Horadada in het zuiden, waarachter zich de Costa Cálida uitstrekt. De plaatsen langs de Costa Blanca zijn, in alfabetische volgorde, Alicante (Alacant), Altea, Benidorm, Benissa (Benisa), Calp (Calpe), Dénia (Denia), Elche (Elx), El Campello, Finestrat, Guardamar del Segura, L'Alfàs del Pi (Alfaz del Pi), Orihuela (gelegen aan de voet van de bergketen Sierra de Orihuela), Pilar de la Horadada, Santa Pola, Teulada–Moraira, Torrevieja, Villajoyosa (La Vila Joiosa) en Xàbia (Jávea). U vindt in de Costa Blanca niet minder dan 170 zandstranden. In het achterland liggen bezienswaardige bergen en fraaie steden. In deze regio bevinden zich verder 230 verdedigingswerken, waaronder wachttorens en eeuwenoude kastelen.

Beste reistijd Costa Blanca
De Costa Blanca heeft een mediterraan klimaat. De beste reisperiode om naar de Costa Blanca af te reizen is in de maanden april, mei, september en oktober. Toch wordt de Costa Blanca ook in de warme zomermaanden veel bezocht. Dat is begrijpelijk, want met 300 dagen zon ben je in het algemeen in de maanden juni, juli en augustus gegarandeerd van een immer schijnende zon. De temperatuur kan in de maanden juli en augustus stijgen tot een hoogte van 28 graden Celsius. Dankzij een fris waaiende zeewind blijft het aangenaam en comfortabel. Echter ook in de wintermaanden is het vaak goed toeven aan de Costa Blanca. Niet alleen is het vaak zonnig en aangenaam, maar dankzij de bergen, die landinwaarts liggen, kunnen de depressies en koudefronten moeilijk de kuststreek bereiken, waardoor het weer in de wintrmaanden vaak aangenaam blijft.

Bezienswaardigheden Costa Blanca
Natuurlijk komen de meeste toeristen naar de Costa Blanca om te genieten van de fijnkorrelige zandstranden en het heerlijke klimaat. Benidorm is niet voor niets één van de bekendste badplaatsen van Spanje. Er zijn echter meer redenen om de Costa Blanca te bezoeken zoals al in de introductie is aangestipt. In het noorden, in de regio Marina Alta, lopen de bergketens in de vorm van kliffen direct in de golfen van de Middellandse Zee. Vanaf hier heeft u zicht op de lange zandstranden van Denia, Javea en Benissa. Benidorm, zoals eerder al aangegeven, heeft de populairste en bekendste stranden. Richting het zuiden, van Alicante tot Pilar de la Horadada, komt in in het landschap veel duinen tegen, met name in Guardamar del Segura. Hier vindt u ook de kwelders en moeraslandschappen, zoals de Lagunas de la Mata en de zoutmeren in Torrevieja en El Hondo in Elche. In de stad Alicante drinkt men al sinds de Romeinse tijd wijnen die hier lokaal worden geproduceerd. Het stadje Elche is bekend om de palmentuin di bekend staat als de Palmeral en de Misteri, een religieus en muzikaal drama dat jaarlijks wordt opgevoerd. Beide zijn werelderfgoedsites van UNESCO. Andere bezienswaardige steden zijn onder andere Orihuela, Alcoy en Novelada.

Fijne vakantie!