Informatie Costa del Sol

De naam Costa del Sol, letterlijk `de kust van de zon’, zegt het al. Hier schijnt de zon niet minder dan 300 dagen per jaar. De kuststreek valt voor een belangrijk deel samen met de bekende landstreek Andalusië. Een aantrekkelijker zonbestemming kan een mens zich bijna niet voorstellen. Deze `kust van de zon’ strekt zich uit over een lengte van 300 kilometer langs een belangrijk deel van de zuidkust. Het betreft het deel, grofweg, tussen de Britse enclave Gibraltar en de Costa de Almeria. Een kust die op veel plaatsen wordt gevormd door kilometerslange zandstranden. In deze streek vindt u beroemde steden als Málaga en Granada. De stad Málaga, met veel Moorse gebouwen en andere Moorse invloeden, is van deze steden de bekendste. Het is ook de stad waar de meeste chartervliegtuigen van de Nederlandse en Belgische vliegmaatschappijen landen. Ten westen van de stad strekken zich de bekende badplaatsen Torremolinos, Benalmadena, Marbella en Fuengirola uit. Ten oosten van de stad vind je onder andere de badplaats Nerja. Bekend is ook de badplaats Estepona. In het verleden is het gebied veelvuldig bezet geweest door Arabische mogendheden, vandaar dat je hier veel Arabische en Moorse invloeden vindt. Bovendien is de streek beroemd om de heerlijke hammen die men hier produceert. U ziet ze overal aan de plafonds en op andere plekken hangen. Andalusië is, met de onder vakantiegasten zeer populaire Costa del Sol, al jaren bekend als één van de belangrijkste toeristenbestemmingen in Spanje.

Beste reistijd Costa del Sol
De beste reisperiode om naar de zuidkust en dus naar de Costa del Sol af te reizen is in de maanden april, mei, september en oktober. Toch wordt de Costa del Sol ook graag door Noord-Europeanen in de warme zomermaanden bezocht. Geen wonder, want met 300 dagen zon ben je in het algemeen in de maanden juni, juli en augustus gegarandeerd van een stralende zon. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus is 30 graden Celsius. Dankzij een aangename zeewind blijft het echter comfortabel. Een uitzondering vormen de enkele dagen dat de hete Terral-wind waait. Op dergelijke dagen wordt het gemakkelijk 40 graden Celsius.  Echter ook in de wintermaanden is het vaak goed toeven aan de Costa del Sol. Veel Nederlanders en Belgen overwinteren graag aan deze kust. Niet alleen is het vaak zonnig en aangenaam, maar dankzij de bijzondere steden en de fraaie natuur in de achterliggende bergketens is het ook een fraaie toeristische bestemming.

Bezienswaardigheden Costa del Sol
Natuurlijk komen de meeste toeristen naar de Costa del Sol om te genieten van de fijnkorrelige zandstranden en het heerlijke klimaat. Er is echter nog veel meer te zien in de Costa del Sol. Dankzij de aantrekkelijke en eeuwenoude steden en de fraaie natuur zijn hier ontelbare bezienswaardigheden die zeker een bezoek waar zijn. Het voert te ver om hen allen hier te beschrijven, uiteindelijk heeft iedere plaats en iedere streek zijn eigen bijzondere bezienswaardigheden. Een aantal mag echter in niemands reisprogramma ontbreken. Er zijn heel veel natuurgebieden voor de natuurliefhebber, waaronder de beschermde natuurgebieden de Sierra Nevada, de Sierra de Grazalema, de Sierra de las Nieves, de rotsen van El Torcal en de bekende en druk bezochte grotten van Nerja . In deze gebieden leven tal van bijzondere diersoorten, waaronder kraanvogels en flamingo’s langs de kusten en zeldzame Iberische lynxen in de hooggebergtes. Hoog boven de bergen en dalen houden imposante keizersarenden met hun spiedende ogen de wacht over alles wat er hier in de bergen gebeurt. Voor degenen die van stedentrips houden is een bezoek aan de steden Málaga en Granada echt `een must’. In de stad Málaga kunt u onder meer het voormalige Moorse fort Alcazaba bezichtigen dat uitkijkt over de Middellandse zee. Andere Moorse bezienswaardigheden vindt u in de stad Granada. Vergeet niet om in Granada de beroemde Alahambra te bezoeken, een middeleeuws paleis en fort uit de Moorse tijd. U kijkt uw ogen uit! Andere bezienswaardigheden die u aan de Costa del Sol niet mag missen zijn het Castillo de Colomares met verwijzingen naar de ontdekkingsreiziger Columbus en het stadje Rondo met zijn vele uitzichten vanaf de Alameda Del Tajo en de Puento Nuevo. Ga eens wat drinken op het terras van het hotel op de hoek van de brug. Uw moeite wordt beloond met een indrukwekkend zicht op de eeuwenoude brug. De badplaats Marbella kent vele oude steegjes en historische gebouwen, terwijl u in de badplaats Nerja wordt verrast met het Balkon van Europa, een uitzichtpunt vanwaar u een idyllisch uitzicht heeft op de Middellandse Zee.  En mocht u van feesten en festivals houden? Er gaat geen week voorbij of ergens aan de zuidkust wordt een feest gevierd of een festival gehouden. De receptie van uw hotel of appartementencomplex kan u hierover ongetwijfeld verder informeren. Fijne vakantie!